1Egy csecsemő altatása a legtöbb szülő számára korántsem egy egyszerű feladat és általában sok kialvatlan éjszakát von maga után.

Mikor már a baba idősebb lesz, általában megtanul magától elcsendesedni, de ehhez a korai időszakban még szülői segítség kell a legtöbb csecsemő esetében.

Sok szülő próbálja átvészelni napról napra az átsírt éjszakákat a megszokott altatási módszereket alkalmazva, többnyire sikertelen eredménnyel. Érdemes ilyen esetben több csecsemőaltatási tippet kipróbálni és a körülményeket aprólékosan körül járva szemlélni, hiszen lehet, hogy csak egy apró dolgon kell változtatnunk, amely zavarja a babánkat az elalvásban. Hosszútávon mindenképpen megéri a fáradozás, hogy végre mi is kialudhassuk magunkat.

Összeszedtünk 7 tippet, amelyek segíthetnek a csecsemő altatásában, illetve abban, hogy minél kevesebbszer ébredjen fel az éjszaka során. 

7 TIPP a csecsemő altatásához

1.Alakítsuk ki és tartsuk be az esti rutinokat a csecsemő altatása előtt!

A csecsemők megnyugtatásában nagyon fontos szerepük van a kialakított rutinoknak, a napról napra megismétlődő, ezáltal kiszámítható dolgoknak. Ez a babánkban biztonságérzetet kelt, amely jelentősen hozzájárul a gyorsabb altatásukhoz és a nyugodt alvásukhoz. Ilyen esti rutinnak számít, hogy az esti etetés már halvány fények mellett történik, a babafürdetés, a pizsama felvétele, az ágyban való babamasszázs. A megszokott tevékenységek által a csecsemőnek van ideje felkészülni, ráhangolódni az alvásra és megtanulja, hogy ilyenkor már nem a játék, nézelődés vagy anya ölében üldögélés következik. Fontos, hogy ezért a rutinokat sose szakítsuk meg, mert csak így fogja tudni a babánk megtanulni, hogy ezek után már csak az alvás következhet. 

2.Használjunk hangokat a csecsemő altatásához!

A csecsemők általában nehezen alszanak el teljes csendben, ugyanis a mamájuk hasában is folyamatosan hallanak hangokat. Éjszaka még teljes csendben is hallja az anyukája belső szerveinek a hangját. Érdemes kipróbálni az úgynevezett fehér zaj hatást, amely egy monoton, egyenletes erősségű, folyamatos, nem túl hangos hang. A fehér zaj hatás bizonyítottan megnyugtatja a babákat. Ilyen hang például egy órának a ketyegése, a hajszárító zümmögése, a mosógép, a ventilátor vagy a porszívó zúgása, amely például az anyaméh hangjára emlékezteti a csecsemőt. Youtube-on is találhatunk hasonló fehér zaj hangokat, így nem kell feleslegesen emiatt egy gépet működtetnünk. Ha ilyen zaj éppen nem áll a rendelkezésünkre, akkor még a nyitott szobaajtó is segíthet, amelyen túl nyugodtan pakolgathatunk, tehetjük a dolgunkat, nem kell lábujjhegyen mászkálnunk a baba miatt. Amire nagyon oda kell figyelnünk, az a hangerő, ugyanis, ha túl nagy, a csecsemők könnyen halláskárosodást szenvedhetnek. 

A hirtelen hanghatások azonban felriaszthatják és összezavarhatják a csecsemőket. Zajos környéken fontos, hogy megfelelő hangszigetelést biztosítsunk.

3.Állítsuk be megfelelően a fényeket a csecsemő altatásához! 

A csecsemő biológiai óráját úgy tudjuk a legjobban beállítani, ha estére és éjszakára sötétséget biztosítunk, reggelre viszont elönti a szobáját a napfény. A csecsemő altatásánál használjunk sötétítő függönyt vagy redőnyt, és lehetőleg kerüljük az éjjeli lámpát vagy helyette alacsony teljesítményű, vörös fényű izzót használjunk, az emberi agy ugyanis egyedül a vörös fényt nem képes napfényként érzékelni.

Reggel húzzuk el a függönyt vagy húzzuk fel a redőnyt időben, hogy a szobát eláraszthassa a napfény, ezzel a baba megtanulja, hogy reggel van az ébredés ideje. 

4.Alakítsunk ki megfelelő alvóhelyet a csecsemő számára!

A nyugodt alváshoz rendkívül fontos a megfelelő alvóhely kialakítása a babánk számára. Fontos, hogy a kiságy matraca megfelelően támassza a gerincét. Ellenőrizzük le, hogy nincs-e semmi, amibe bele tud akadni. Rácsos ágyak esetén győződjünk meg arról, hogy nem tud-e semmilye sem beszorulni a rácsok, illetve az ágy és a matrac közé. Érdemes felhelyezni párnázott rácsvédőt is, az megakadályozza az ütődéseket, beszorulást

H a babánk rosszul alszik, az is lehetséges, hogy nem jó helyen van a kiságy, esetleg pont huzatban helyezkedik el, vagy túl közel van a fűtőtest. Ilyen estben próbáljuk meg máshogyan átrendezni a gyerekszobát. 

5.Pólyáljuk be a csecsemőt az altatáshoz! 

Készítsünk pólyát a csecsemő altatásához egy pokróc átellenes sarkainak behajtásával, majd fektessük rá a babát úgy, hogy a válla a behajtott rész fölött legyen. Igazítsuk a karjait a teste mellé, majd a takaró bal oldalát hajtsuk át felette, a csücskét pedig finoman igazgassuk be a teste alá. Ezután hajtsuk be a jobb oldalt is úgy, hogy a pólya ne legyen túl szoros. 

6.Altassuk el ringatva a csecsemőt!

Az anyaméhben a baba megszokta, hogy az anyja mindegy egyes mozdulatával együtt mozog, emiatt megnyugtatóan szokott rájuk hatni a ringatás és könnyebben elalszanak tőle. Hassal lefelé fektessük a csecsemőt a karunkra úgy, hogy közben megtámasztjuk a fejét, másik kezünkkel pedig dörzsölgessük a hátát. Ügyeljünk arra, hogy a mozdulatok finomak legyenek, hogy ne élénkítsük fel vele a babát.

7.Fektessük oldalára a csecsemőt az altatásához!

Vannak olyan csecsemőt, akiket megnyugtat és könnyebben alszanak el oldalukon fekve, térdüket felhúzott magzatpózban. Azonban amint elaludt, feltétlenül fordítsuk vissza a hátára.

 

Természetesen minden baba más és más, így eltérhet, hogy kinél melyik altatási módszer jön be jobban. Kísérletezzük ki, hogy mi csecsemőnk számára melyik a legcélravezetőbb!