Minden szerencsés nő életében elérkezik az az időszak, amikor várandós lesz, és minden gondolata és cselekedete ekörül mozog.

Mint tudjuk, a mozgás nagyon fontos egészségünk fent tartásához, nincs ez másképp akkor sem, amikor egy életet hordozunk a szívünk alatt, erre pedig az egyik legmegfelelőbb mozgástípus nem más, mint a jóga. 

A várandósság kétségtelenül fontos időszak egy nő életében, s így egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan telik el.

Sokan sajnos nem megfelelő módon állnak hozzá a terhességhez, így könnyedén kárt okozhatnak maguknak és természetesen a kicsinek is. Ugyanakkor vannak megoldások, amelyekkel a lehető legkönnyebben tölthetjük el ezt az időszakot, s emellett még jót is okozunk a testünknek, lelkünknek, ami igaz az fejlődő kisbabára is. A kismama jóga egyre népszerűbb hazánkban is. A testre gyakorolt előnyei nem kérdésesek. A kismama jóga például kifejezetten jót tesz a közérzetnek.

Bizonyított tény, hogy a jógaórákon az édesanyák a nyugodt mozgás, a meditatív percek révén testileg friss, mentálisan pedig kiegyensúlyozott állapotba kerülnek. Az ellazult állapotot az egész szervezet hasznosítja. A baba a test kémiai változásán keresztül azonnal megtapasztalja ezt, egyben érzékeli az anya figyelmének felé fordulását. Mindezt nagymértékben élvezi is. Elmondható, hogy maga a magzat is különféle testhelyzeteket vesz fel. A kismama jóga nem csak a hölgyeket érinti. Az édesanya egészsége, jó kedélye fontos, az egész család profitál belőle.

A kismama jóga erősíti az izmokat, javítja az egyensúlyt és a vérkeringést a terhesség alatt, s mindez nem terheli meg az ízületeket. Enyhíti a fejfájást, javítja a testtartást, ezzel csökkenti a hát és derékfájást. Jótékonyan hat az emésztésre is. Oldja a stresszt és a szorongást. A szülés előtti és utáni hangulatváltozások kezelésére is alkalmas. Ilyen hangulatváltozás tipikusan a fenn említett szülés utáni depresszió. A jóga kismamáknak azért is előnyös, mert az anyuka megtanulhatja, hogyan lélegezzen mélyen és pihenjen tudatosan, ami a szülés fizikai nehézségei közepette különösen hasznos lesz. Megtanulja, hogy nyugodt maradjon, amikor a leginkább szüksége lesz rá. A félelem adrenalint termel, és kevesebb oxitocin hormont, pedig ez utóbbi fontos a szülés megindításában. Sokkal jobb, ha a szervezet maga termeli meg, és nem infúzión keresztül kell az anya testébe juttatni.

A kismama jóga esetében az anya és a baba egészsége is fókuszban áll. Mivel a jógának nem csupán a testre, hanem a mentális egészségre is hatása van, érthető, miért ajánlott fokozottan a jóga a kismamáknak a terhesség ideje alatt, és a szülés után is. Az első, második és harmadik trimeszterhez igazított gondos jóga gyakorlatok segítenek a nőknek a fizikai és érzelmi változásokban. A szülés utáni jóga pedig egyidejűleg segíti a test regenerálódását és a kedélyállapot hullámzásának megakadályozását.

Ha kedvet kaptál egy kis jógához, több lehetőség közül is választhatsz, hiszen eltudsz menni tömérdek mennyiségű csoportos órára, vagy tudsz jógázni otthon egy dvd segítségévél egyaránt. Rendkívül hasznos, hiszen nem vagy időhöz kötve, nem kell kimozdulni ebbe a nagy hőségbe, és ráadásul már rengeteg dvd közül választhatsz, hogy számodra szimpatikus, és élvezetes legyen az edzés. Rengeteg nő választja ezt az alternatívát, hiszen nem csak, hogy költséghatékonyabb, de ugyanolyan hatásos. És, hogy mik a legnépszerűbb gyakorlatok? Nézzük is meg.

Létezik egy úgy nevezett lebegő hal póz, ami az esetek többségében az emberek kedvence szokott lenni. Feküdj óvatosan hasra és kulcsold össze a kezeidet a fejed alatt. Enyhén forgasd el a jobb lábad és húzd fel a bordáidhoz. A bal lábad maradjon egyenes. Forgasd el a kezeidet jobbra és helyezd a jobb könyöködet a jobb térdedre. Ha ez nem kényelmes, a kezed maradhat a földön is. A fejed fordítsd jobbra, így a bal arcod a bal kezeden nyugszik. Pihenj ebben a helyzetben, majd válts a másik oldalra. Ha kemény a padló és kényelmetlen, a behajlított térded és a fejet alá tehetsz párnát is.

Villámpóz. Térdelj le úgy, hogy a két nagylábujjad összeér, de a sarkaid nem. Ereszd a fenekedet a lábak belső felületére úgy, hogy a sarkaid a csípődet érintsék. Helyezd a kezeidet a térdeidre tenyérrel lefelé. A hát, a nyak és a fej legyen egyenes, de ne feszüljön.

Ezen kívül persze számtalan érdekes és hasznos pózt találhatunk még dvd-n, érdemes hát körülnézni, hiszen nincs mit veszíteni.