Csecsemő testhőmérséklete

   Amikor a baba és az újdonsült anya hazaérkezik a kórházból, egy sor új feladattal találja magát szemben a család. Sokszor talán ijesztő lehet, hogy vajon mindent jól csinálunk-e, de nem kell idegeskedni, hiszen mindenkiben megvan az úgy nevezett anyai ösztön.

Nézzük hát a fontos tudnivalókat a csecsemők testhőmérsékletével kapcsolatban. Az emberi szervezet normális testhőmérséklete 36,5 – 37°C közötti, amelyet befolyásol a napszak, a mozgás és más fizikai aktivitás, például a sírás is. Az is meghatározó, hogy hol mérjük a testhőmérsékletet, mert a végbélben, fülben, szájban mért hőmérséklet 0,5°C-kal magasabb, mint valós érték. Ezért az itt mért hőmérsékletből le kell vonni a 0,5 C. értéket. A hónaljban mért testhőmérsékletből nem szükséges a levonás. Ez nagyon fontos lehet, főként babák esetében, ezért mindenképpen jegyezzük meg.

37-38°C között hőemelkedésről, 38-39°C között lázról, 39-40°C között magas, míg 40°C felett igen magas lázról beszélünk. A láz önmagában nem betegség, hanem valamilyen betegség tünete. A fertőzésekkel szemben a hőemelkedés jó, hiszen ilyenkor fokozódik a szervezet működése, emelkedik a légzés, a pulzusszám és a szervezet védekező-rendszerének működése is fokozódik. A magas vagy elhúzódó, több napig tartó láz azonban mindenképpen csillapítandó. A láz kezdődhet fokozatosan, ilyenkor először általában csak hőemelkedést lehet észlelni, majd egyre magasabb lázat. Ebben az esetben a hőemelkedés mérése után javasolandó 20-30 perc elteltével a testhőmérséklet ellenőrzését, és emelkedő értéknél a lázcsillapítás megkezdését . A másik lehetőség az, amikor hirtelen kezdődik a láz, akár igen magas hőmérséklettel kísérve a megbetegedést.

Ha magas a gyerek testhőmérséklete, mindenképpen figyeljünk rá. Ugyanakkor a láz mértéke vagy tartóssága önmagában legtöbbször nem alkalmas arra, hogy megítéljük, milyen súlyos a baj. Különösen igaz ez egészen fiatal csecsemőknél! Fontos tudni, hogy a 6 hónaposnál fiatalabb babák ritkán lázasak. Ha mégis, azt nagyon komolyan kell venni, mert akár súlyos betegség kísérőjele is lehet, ezért mindenképp figyeljünk oda az esetleges jelekre.

3 hónaposnál fiatalabb csecsemő 38 °C-os vagy ennél magasabb láza, illetve 3-6 hónapos csecsemő 39 °C-os vagy ennél magasabb láza általában kórházi kivizsgálást indokol! Azonban a kötelező és ajánlott védőoltások nemkívánatos hatásaként is jelentkezhet esetleg magasabb láz az oltást követő néhány napban, anélkül, hogy a háttérben súlyos betegség állna. Az orvos feladata, hogy ezt megkülönböztesse a súlyos állapottól, tehát ilyen esetekben is feltétlenül konzultálni kell orvossal.

Csecsemők testhőmérsékletét legmegbízhatóbban  természetesen a végbélben lehet mérni. Végbélben mérve, ahogy már az előbb említettem, a lázmérő által mutatott érték 0,5 °C-kal magasabb, mint a hónaljban mért érték, ezért ennek tudatában figyeljünk erre oda.

Hónaljban mért értékek szerint: 36-37 °C normális testhőmérséklet, 37-38 °C hőemelkedés, 38-39 °C mérsékelt láz, 39-40,5 °C magas láz

Ha azonban végbélben mérjük az értékeket, akkor azok a következőképpen alakulnak: 36,5-37,5 °C normális testhőmérséklet, 37,5-38,5 °C hőemelkedés, 38,5-39,5 °C mérsékelt láz, 39,5-41 °C magas láz.

A lázat gyakran azonban összekeverik azzal, ha a babának egyszerűen csak melege van, ezért nézzük csak meg, mik azok a dolgok, amiről megállapíthatjuk, hogy hogyan érzi magát a baba. Fontos, hogy ha a teste meleg a ruha alatt, még akkor sem fázhat, ha a keze és a lába hidegnek tűnik. A csuklás viszont egyebek között arra is utalhat, hogy a csecsemő számára kellemetlenül alacsony a hőmérséklet. Egyértelműen melege van akkor, ha a tarkója körül izzad.

Mivel a nagyobb gyerekek már meg tudják mondani, ha melegük van, vagy fáznak,  vagy fáj valamijük, ezért sokkal kevesebbet kell aggódunk, ha hőemelkedésük van. Ám amikor a gyermek még csak 3-6 hónapos, még nem képes erre, ezért aztán forduljunk azonnal orvoshoz, ha belázasodik. 7 hónapos vagy idősebb babák esetében elég, ha 39,4C-os láz esetén keressük fel az orvost. Ezek persze nem kőbe vésett szabályok, ha nagyon aggódsz, bármikor nyugodtan vidd el a picit az orvoshoz.

Fontos tudni, hogyan csillapítsuk a baba lázát. Hasznos praktika például, hogy öltöztesd kevésbé vastagon, langyos vízzel töröld át a testét, vagy fürdesd meg, hűvös szobába, de semmiképp se  hidegbe, és ezután fektesd le. Ezek mellett szoptasd vagy cumiztasd gyakran, nehogy kiszáradjon. Ha továbbra se csillapodik a láza, akkor fordulj orvoshoz. Amennyiben a doktor lázcsillapítót rendel el, mindig nagyon ügyelj a helyes adagolásra, ami a gyermek súlyához van igazítva. Továbbá az előírtnál ne adagold sűrűbben a lázcsillapítót. Tájékoztasd az orvost, hogy ha a pici egyéb gyógyszeres kezelés alatt áll, és soha ne adj a babának aspirint, mert az Reye-szindrómát okozhat lázas gyermekeknél!

  Egy baba rengeteg odafigyeléssel jár, ami persze meghálálja magát. Ha nem vagyunk biztosak valamiben, sose féljünk kikérni szakértők segítségét. Inkább zaklassuk őket többször, minthogy olyan végzetes hibát kövessünk el, amit aztán utána csak bánni fogunk.