Baba Mama Torna Debrecen

  Az egyik legfontosabb dolog az életben a testmozgás. Teljesen mindegy, hogy felnőttről, gyermekről, vagy csecsemőről beszélünk, minden esetben hatalmas szerepet játszik.

Szülés után rengeteg nőnek problémát jelent mind a kikapcsolódás, mind a testmozgás. A babát érthető módon nem szeretnénk otthon hagyni az első hónapokban, mégis vágyunk arra, hogy olykor-olykor kimozdulhassunk otthonról, és elterelhessük a gondolatainkat. A kilenc hónap, valamint maga a szülés is rendkívül megviseli mind az izmainkat mind pedig az ízületeket, nem beszélve a felszedett plusz kilókról. A kérdés a következő, mégis hogyan lehet újra könnyed és fájdalommentes a mozgásunk, miközben a régi alakunkat is visszanyerjük, és még a kicsitől sem kell megválnunk? A válasz pedig a következő, baba-mama tornával.

A baba-mama torna célja az, hogy minden izomcsoportot átmozgassunk, miközben lehetőség van a mama aktuális problémáinak megbeszélésére is. A mamák részére kifejlesztett tornával hamarabb vissza lehet szerezni a szülés előtti alakot, jobb kondícióba kerülnek a mamák, ezért gördülékenyebben veszik a hétköznapi feladatokat és a baba miatti éjszakázást. A tornára magukkal tudják hozni a babákat, ami segíti az összeszokást és nem is kell senkire bízni a kicsit. A kismama jóga segít, hogy elkerülhessük a babázással járó ízületi- és hát fájdalmakat, a súlygyarapodást és a vizesedést. A kismama jógával fel lehet készíteni az izmokat a szülés utáni mihamarabbi regenerációra és fitt állapotot lehet elérni. Segít ráhangolódni a babával egy harmonikus kapcsolatra, így a kismama jóga lelki hatása sem hanyagolható el.

Hidd el, nem csak a filmekben fordul elő, hogy egy kismama nem sokkal a szülés után rendszeres látogatója a fitnesz termeknek. Hazánkban is évről évre több anyuka próbálja ki a baba-mama tornát – és többségük azonnal bele is szeret. Ennek egyszerű oka van: az órák rendszert visznek a kisbaba és a kismama életébe is, emellett segítenek visszanyerni a kondíciót és az állóképességet, amelyekre az elkövetkező hónapokban, években garantáltan szükség lesz.

Gondoltad volna, mondjuk azt, hogy a babahordozónak edzés közben is hasznát veheted? A “hordozós zumba” leginkább egy tánc és egy aerobik óra keveréke, mely rövid, egyszerű koreográfiákra épül, így semmilyen táncos előképzettség nem szükséges hozzá. A babák anyukájuk mellkasára vagy hátára, hordozóba kötve ringatóznak a latinos zenékre, mely mozgás hatására legtöbbször el is nyomja őket az álom. Mindenkinek ajánlott, akár már kezdő kismamáknak ideális. A lényeg az, hogy az óra előtt az édesanyák megtanulják valamelyik hordozóeszköz szakszerű használatát, legyen az kendő, magyarinda vagy mei tai.

Ahogy növekszik a kisbabád, egyre mélyebben vetheted bele magad az edzésekbe. Ilyenkor sem kell otthon hagyni persze a kicsit, mert amíg te keményen edzel, ő melletted játszhat kedvére. Az alakformáló óra a teljes testet átmozgatja, növeli az állóképességet, és fejleszti az izomzatot. Az erősítő gyakorlatokhoz kézi súlyzót, gumiszalagot, gumikötelet, valamint fitball-labdát is használhatunk nehezítésként. Akkor is belevághatunk az intenzív alakformálásba, ha még mindig szoptatsz , hiszen az órán kerülik az ugrálást, hogy biztosítsák a zavartalan tejtermelést. Ez a mozgásforma már inkább a nagyobb babás anyukáknak ajánlott, akik igazi kínai élményre vágynak. A gyakorlatok kiemelkedően javítják a kondíciót, ezáltal a kismamák jobban bírják például a babával járó mindennapi fizikai megterhelést vagy akár az éjszakázást.

Ha pedig inkább a jó hangulat mellett szeretnéd alaposan megdolgoztatni az izmaidat is, akkor tornázhatsz együtt a babával. A baba-mama torna minden fő izomcsoportot megmozgat, így szervezeted gyorsabban regenerálódik majd a szülés után, ráadásul a gyakorlatok közben az anya-gyermek kapcsolat is erősödik. A picik szintén aktív résztvevői az órának, hiszen amellett, hogy az ő testüket is átmozgatják, élő súlyként szolgálnak az anyukáknak. Szintén ajánlott mindenkinek, de leginkább az aerobik kedvelőknek, akiknek nem ismeretlen a kismamatorna világa. A torna a piciknek is előnyös: fejleszti a csontozatukat, izomzatukat és mozgáskoordinációjukat.

A foglalkozások alkalmával megtanulják az anyukák a babamasszázst, amit minden nap otthon is tudnak alkalmazni. A rendszeres babamasszázs segíti a baba és mama kapcsolatának kialakulását, az összeszokást. Erősíti az immunrendszert, javítja a mozgáskoordinációt, csökkenti a felfúvódást.

Ezt a mozgásformát minden egészséges anyuka végezheti babájával együtt. De mindenképp nőgyógyászati engedély kell, különösen akkor, ha a szülés császármetszéssel történt.

  Nem kell tovább halogatni a testmozgást, hiszen gyermekes anyukák ennél jobbat nem is kívánhatnának. Debrecenben rengeteg lehetőség tárulkozik fel arra, hogy megtalálhassuk számunkra a legmegfelelőbbet. Rendkívül jó kikapcsolódás lesz mind az édesanyának és mind a babának, ez szinte már garantált. Érdemes ismerősöket megkérdezni, hogy nincs-e Debrecenben már bevált stúdió, ahol hozzá kezdhetünk a mozgáshoz, ha nincs, akkor rengeteg véleményt találhatunk az interneten is, ahol kiválaszthatjuk a hozzánk legközelebb állót.