Csecsemők hallása

A kismamáknál a babájuk születése utáni hatalmas boldogság mellett hamar megjelenik az anyai aggódás is. Legnagyobb rémálmuk, hogy a gyermekük nem lesz egészséges. Az aggódás gyakori tárgya szokott lenni, hogy vajon a csecsemő hallásával minden rendben van-e.

A csecsemők hallása

Egy egészséges csecsemőnél a hallás képessége már az anyaméhben kifejlődik, így a születésétől kezdve hall a gyermekünk.

Az anya méhében a csecsemők a belső hangokat érzékelik a legjobban, mint az anyukájuk szívverése. Ezeket a belső hangokat már a 18. hét környékén érzékelik.  Az anya hangját is el kezdik hallani, amely megnyugtatja, ellazítja őket.

A külső hangokra is reagál a baba már az anyukája hasában, átlagosan a 22-25. hét környékén. Más külső hangokra is reagál, így a hangos, éles zajokat a babák jellemzően nem szeretik, mozgással, nyugtalansággal reagálnak rájuk, míg például a dallamos, lágy zenére, kellemes tónusú hangokra kis tánccal adnak választ.

A hallás teljes kifejlődése azonban csak a harmadik trimeszterben történik meg.

Ez a korán kialakuló képesség nagyban támogatja az értelmi fejlődést, ugyanis már egészen kicsi csecsemő korától kezdve információkat tud gyűjteni a külvilágból a hallása révén is. A hallása nem csak a baba értelmi fejlődését segíti elő, hanem hatással van a fizikai fejlődésére is, mint a felülés, az átfordulás, a kúszás vagy a járás.

Hogyan fejlődik a csecsemő hallása?

A csecsemőnek a hallása már a születés utáni első hónapban teljesen kifejlődik. Azonban ekkor még nem képes megérteni, amit mondanak neki. Ettől függetlenül figyelmes, érdeklődő a különböző hangokra.

A csecsemő hallás 3 hónapos korban

A csecsemő három hónapos korban a temporális lebenyük fejlődése által (amely fontos szerepet játszik a hallás, a beszéd és a szaglás fejlődésében) egyre jobban kezdi hallani a hangokat, aktívabb és fogékonyabb lesz. A maga módján ebben a korban már megpróbál gügyögve válaszolni is.

A csecsemő hallása 5 hónapos korban 

Öt hónapos korában a csecsemő már észleli a hangok forrását is és nagy érdeklődéssel figyel fel a számára addig ismeretlen zajokra. Ekkor kezdi lassan felismerni a saját nevét.

Mikor kell aggódnunk a csecsemő hallása miatt?

A csecsemők többségének teljesen egészséges a hallása, azonban a koraszülött vagy oxigénhiányos állapoton átesett babák nagyobb veszélyben lehetnek, mint a társaik. Azok a babáknál, akik valamilyen súlyos fertőzést kaptak el a születésükkor, szintén nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Ha a család kórtörténetében előfordult bármilyen fokú halláskárosodás, akkor erre a csecsemőnk esetében is nagyobb esély van.

Amikor a csecsemő éber és aktív, illetve nincs megfázva, sem begyulladva a füle, ami ideiglenesen negatív hatással lehet a hallására, meg kell ijednie a hirtelen jövő és erős zajoktól, az anyuka hangjára pedig fel kell, hogy figyeljen. Ha ezekkel kapcsolatban valamilyen problémát észlelünk, akkor forduljunk az orvosunkhoz!

A csecsemők hallásának ellenőrzése

A csecsemők hallását pontosan ellenőrizni ugyan csak a születése után tudjuk, de már az anyuka méhében is vannak árulkodó jelek a hallását illetően, ugyanis már ekkor reagál a különböző, számára kellemes vagy kellemetlen hangokra. Az éles, hirtelen jövő hangok hallatán mozogni kezd, míg a lágy, dallamos hangokra megnyugszik.

Ha már megszületett a babánk, akkor ennél pontosabban tudjuk tesztelni, hogy a csecsemőnk hallása egészséges-e. Szülés után kórházban ugyan végeznek vizsgálatot, de itt inkább csak a hallójáratok és a szervrendszer épségét vizsgálják. Az otthon eltöltött napokban mutatkozik meg a baj. Újszülött korában tapsoljunk a baba háta mögött és figyeljük meg, hogy megijedt-e. Ha nem, akkor se essünk kétségbe, ismételjük még meg párszor.  4-6 hónapos korától szólítsuk a nevén, hogy felénk fordul-e. Ezt tehetjük ismeretlen hangokkal is, hogy azokra elfordítja-e a fejét. Ha a tesztek utána a legkisebb kétség is felmerülne a babánk egészséges hallásával kapcsolatban, akkor forduljunk a gyermekorvosunkhoz.

Minél korábban sikerül felfedeznünk a problémát, annál jobb. Ha a csecsemőnek hallókészülékre van szüksége és már 6 hónapos kor előtt felfedezik a problémát, abban az esetben a beszéd és nyelvi fejlődése jelentősen javítható.

Mitől károsodhat a csecsemők hallása?

A hallásproblémák esetében sajnos gyakran előfordul, hogy csak fokozatosan alakulnak ki, vagyis a kezdetben tökéletesen halló csecsemőknél egy romlási folyamat indulhat meg. Azonban nem kell kétségbe esnünk, sokszor csak egy időleges dologról van szó, amit gyulladás, vagy a felhalmozódó fülzsír okoz.

Halláskárosodás már az anyaméhben?

A csecsemők hallása már károsodhat az anyaméhben is. Itt általában valamilyen fertőzés, vírusos, bakteriális megbetegedés áll a háttérben.

Ezek ellen védekezni nem könnyű, de fontos, hogy az anya próbáljon nem tartózkodni betegek közelében és az immunrendszerük megfelelő szinten tartására odafigyeljenek. A várandósság alatt kiemelten fontos a fertőzések elkerülése, hiszen ezek a vetélések és koraszülések egy jelentős hányadáért felelősek. Ahhoz, hogy ezt kivédhessük és erős immunrendszerrel rendelkezzünk, a megfelelő vitamin és ásványi anyag ellátottság nagyon fontos. 

A szülők szerepe a csecsemők hallásában

A szülők sok mindennel elősegíthetik a csecsemő hallásának a fejlődését. A bölcsődalok éneklése és a vidám, megnyugtató babazenék hallgatása rendkívül fejlesztő hatással bír a babánk hallására. A babamesék, mondókák és versikék olvasásával felkészíthetjük gyermekünket a beszéd ritmusára, a váltakozó hangtónusokkal pedig szórakoztathatjuk őt. Ezek mind segítenek a későbbiekben az anyanyelv elsajátításában. A felsorolt tevékenységek által a baba és mamája közti kapcsolat is erősödik. Ezeken kívül több babák részére készülő muzsikáló, fellógatható játékkal találkozhatunk a bababoltok polcain. Minél változatosabb a kínálat, annál nagyobb és fejlődést tudunk elérni a csecsemőnk hallásában.