Talán értetlenül állsz az előtt, hogy miért is kell egy ismét egy fogantatásról szóló cikk. Sok tudnivalót zúdítanak ránk már egészen fiatal tinédzser korunktól kezdve a témáról, mégis rendszeresen meglepődtem, hogy milyen nagy a tájékozatlanság a témában. Most akkor 9 hónap vagy 40 hét? De ha tudjuk a fogantatás napját akkor miért nem onnan számolunk? És ehhez hasonló kérdések záporoznak időnként a nőgyógyászati rendelőkben és védőnői tanácsadásokon.

Ugye onnan indulunk, hogy a menstruációs ciklus első napja a vérzés első napja. Ezért fontos, hogy mindig tudd pontosan, mikor volt az utolsó menzesz első napja. Ez az első, amit egy nőgyógyász is megkérdezi Tőled. A vérzés első napjával nem csak a vér távozik, hanem az ösztrogén hormon hatása is felerősödik a szervezetedben és elkezdődik a tüszőérés folyamata. Ilyenkor a petefészekben több tüsző is érésnek indul, de peteéréskor általában egy- két petesejt lökődik ki és kezdi meg vándorlását a petevezetőkben. Ha minden a tankönyvek szerint történik, ez a ciklus 12-16 napja között megy végbe.

Ha ilyenkor vagytok együtt pároddal, a spermiumok felúsznak a méhnyakon át egészen a petevezetékig, itt várják a petesejtet. Ez az út 15 cm-t jelent és kb. 50 perc alatt teszik meg. Ez persze nem kőbe vésett idő, vannak ennél lassabb és gyorsabb mozgásúak is. Az, hogy a magömlés után mennyi idő múlva történik meg a megtermékenyítés függ a spermák gyorsaságától és egyébként attól is, hogy hol van épp a petesejt. Lehet, hogy egy-két órán belül találkoznak, de lehet hogy napokat kell várni a nagy találkozásra. A régi szép időkben még úgy tanították, hogy a spermiumok élettartama 48-72 óra lehet. Külföldi honlapokon olvastam már 4-6 napot is. Ennek eldöntését bízzuk a tudósokra. De, ami biztos, hogy az a legritkább, hogy szinte azonnal végbe menjen a folyamat.

Mivel az emberi szervezet nem mindig úgy működik, ahogy azt a tankönyvek leírják, előfordul, hogy peteérésed van akár a ciklus 10. napján, de az is lehet, hogy csak a 22-en. Ebből következik, hogy mivel a fogantatás pontos napját ritkán tudjuk, ezért logikusabb az utolsó vérzés első napjától számolni. Ettől a dátumtól a szülésig 40 hét telik el. Bizonyos esetekben felmerül, hogy a baba méretei alapján „elszámolták”, de általában ez a legpontosabb számítási mód.

Tehát, amikor Te 4 hetes terhes vagy, akkor a picúr már körülbelül 2 hete fejlődik a pocakodban. A találkozást követően a petesejt és a hímivarsejt kromoszómái összekapcsolódnak, és megkezdődik az sejtosztódás, míg a méh ürege felé vándorol. Mivel a sejtosztódás végére már 64 sejtből áll, és alakra egy szederre hasonlít, így a szakemberek ezt a formát elnevezték szedercsíra állapotnak. Általában 5-7 napon belül megérkezik és a 10. nap körül be is ágyazódik a tápanyagban gazdag méhnyálkahártyába. Ez a sejthalmaz összekapcsolódik az anya vérkeringésével és innen két irányba fejlődik. egy részéből a baba szervei fognak kialakulni, egy részéből pedig az őt ellátó fontos szervek, úgy, mint méhlepény, magzatburok, köldökzsinór. Ilyenkor- ez már a ciklus 29-31. napja- egy két dimenziós ultrahang már megmutatja a petezsákot, ami ezeket a sejteket tartalmazza. Na persze ilyenkor a legtöbb nőgyógyász 2-3 héttel később újabb vizsgálatot javasol, hogy biztosan láthassa a terhesség meglétét.

Ehhez a ponthoz kapcsolódik, hogy az anyai vérkeringésben megjelenik a HCG hormon (human chorion gonadotropin). Ekkor már egy terhességi vizelet teszt már kimutatja a pici jelenlétét. Ez a hormon lesz az, ami a várandósság megtartásában segít. Szintje folyamatosan emelkedik a 12. hétig, onnan stabilizálódik és a terhesség végéig lecsökken.  

Ez egy nagyon fontos időszak a kisbabád életében. Te még lehet a létezéséről sem tudsz, de Nála már genetikai szinten eldőltek a dolgok. Fejlődésnek indulhatnak a főbb szervrendszerek.

Ha szeretnéd megismerni az embrió további fejlődését, keresd következő bejegyzéseket!