A terhesség minden nő életében meghatározó. Ezzel kapcsolatban az egyik legbizonytalanabb dolog az maga a felismerés.A mai rohanó világban már teljesen megszokott, hogy a férfiak mellett a nők is kimerültek és fáradékonyak. Sokan a fáradtságot, fejfájást érzik belül, de sok esetben nem tulajdonítanak neki jelentőséget.
 Általában nem gyanakodnak várandóságra. Nagyon fontos, hogy mihamarabb tudomást kell szereznünk róla, hisz teljesen át kell értékelnünk és szerveznünk eddigi életünket.

Az utóbbi főleg azokra vonatkozik, akik nem terveztek babát. A baba életében ez az egyik legfontosabb időszak, hisz minden fontos tulajdonsága a terhesség elején dől el. Az alábbi jelek segítenek felismerni általánosságban magát a terhesség előjeleit. A 10 legismertebb előjelek alább olvashatóak.

  1. Elmaradt menstruáció

A leggyakoribb tünet az a kimaradt vagy megváltozott menstruáció. Ekkor a legtöbb nő már gyanítja, hogy talán terhes és valóban terhességi tesztet is vesz. Természetesen a menstruáció kimaradásának is rengeteg oka lehet (fertőzés, hormonális változás egyéb.) Ennek ellenére viszont ezt a tünetet tekintik általánosságban az első jelének a terhességnek. A teszt elvégzése után, ami ha esetlegesen pozitív, akkor a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulni.

2. Könnyű vérzés vagy pecsételődés

A magzat beágyazódását követően a 6 és 12.-ik nap között észlelhető vérzés vagy egyéb folyás. Ez a jelenség is gyakran járhat hasi görcsökkel, ami hasonló intenzitású, mint a menstruáció ideje alatt, de mégis más jellegű. Ha bármilyen változást tapasztal a kismama – a vártnál hosszabb, vagy rövidebb ideig vérzik – azonnal nőgyógyászhoz kell fordulni. 

3. Mellváltozás, fájdalom

Néhány nő esetében ez az egyik korai jel, hogy úton van egy baba. A terhesség alatt a hormonháztartás nagymértékben megváltozik és ez számost változást okoz a szervezetben, beleértve a mellet is. A várandóság elején a mell duzzadt, érzékeny, nehéz és a mellbimbó színe is sötétebb lesz.  A terhesség korai szakaszában a mellfájás vagy a kellemetlen érzés zavaró lehet, de ha a hormonok, ha kezdenek újból ”csillapodni ” a legtöbb ilyen tünet várhatóan elmúlik.

4. Görcsök

Hamarosan a fogantatás után már az első szakaszban jelentkezhetnek kisebb-nagyobb hasi görcsök. Az egyéb tünetek között olyan görcsöket okozhatnak, mint amit egyébként a menstruáció periódus során tapasztalhatnak a nők. A korai szakaszban az ilyesféle fájdalmak, intenzívek majd idővel csökken az intenzitás. Ha a fájdalom súlyos, vagy ha súlyos vérzéssel vagy egyéb aggasztó tünettel jár, mindenképp orvosi segítségre van szükség. 


5. Hányinger, reggeli rosszullét

A népi kultúrában már a legtöbb ember ismerte a reggeli ”betegséget”. A legtöbb nő esetében a hányinger a terhesség korai napjainak rendszeres jellemzője, de nem korlátozódik egy adott napszakra. A reggeli rosszullét, hányással is járhat. A várandós nők több mint 50%-a tapasztalja az ilyen tüneteket. A hányinger a várandóság korai szakaszában valószínűleg a hormonháztartás megváltozásának következménye és bármely napszakban előfordulhat, de a reggeli a leggyakoribb idő.

6. Fáradt érzés, hangulatingadozás

Annak ellenére, hogy a baba még alig néhány cm a terhesség első néhány hetében fizikailag és érzelmileg is meghatározó. A női szervezetben szélsőséges fáradtság érzékelhető a bekövetkezett változások miatt.  A hirtelen hormonváltozás miatt a napi feladatok elvégzése is nehezebben teljesül. Az nőkre törő hirtelen fáradtság lassításra és pihenésre készteti őket. A hormonok olyan természetes vegyszerek, amelyek segítik a szervezetet a terhesség kezelésében, előkészítésében és az anyatej előállításában. 

7. Vágy bizonyos ételek iránt

Ami a terhes nők sztereotípiáját illeti, a furcsa étkezési vágy lehet az egyik legismertebb intő jel. Érzékenyebbek lesznek szagokra illetve az ételek illata is nagymértékben megváltozik terhesség alatt a szervezetben. Amit eddig szívesen szeretett az ember fogyasztani most ebben a helyzetben akár undorodást is kiválthat. Ez az oka annak, hogy a test védelmezi a magzatot és bizonyos ételeket távol tart a kismamától. Egy-egy erősebb illat pedig hányingert és émelygést válthat ki. Egyes nők esetében a terhesség teljes időtartamában jelen van, de a legtöbb esetben az első trimeszter végére eltűnnek. A terhesség teljes ideje alatt fontos az egészséges étrend, amely táplálja a kismama szervezetet és a babáét is egyaránt.

8. Székrekedés

A székrekedés gyakori tünet attól a pillanattól kezdve, ahogy a terhesség bekövetkezik. Egyes nőknél egészen az első fázisban felléphetnek ilyesféle tünetek. Ennek a kiváltó oka, hogy bizonyos izmok ellazulnak és a változó hormonszintek miatt a belek lassítják a széklet mozgását a bélen keresztül. A székrekedés oka a terhesség alatt attól függ, hogy milyen szakaszban fordul elő. Befolyásolják a hormonok a vitaminok és az esetlegesen fellépő méhnyomás. Sok folyadék, mozgás, zöldség- és gyümölcsfogyasztás enyhít a kellemetlen tüneten.9. Megemelkedett testhőmérséklet

A hormonális és testi változások okozta tünetek közé tartozik az átlagosnál magasabb testhőmérséklet megjelenése. Gyakran tapasztalható ez a jelenség egyéb más betegségek kialakulása előtt (megfázás, influenza) is. Ha mégis hosszabb ideig tapasztalható a magas hőmérséklet és hozzátársul még stressz és kimerültség minél hamarabb orvoshoz kell fordulni. Ilyenkor fontos a láz vizsgálata, akár a mért adatok feljegyzése egy papírra. Az utóbbi gyakorta, akkor lényeges, ha elemzést szeretne az orvos, hogy egy átlagos nap hogyan, miképpen ingázik a terhes nő testhőmérséklete.

10. Gyakori fejfájás

A fejfájás a terhesség alatt tapasztalt leggyakoribb kellemetlenség. Magát a babát nem veszélyezteti, de kellemetlen és erősen fájdalmas érzés. Az első trimeszterben hormonok lépnek fel és nő a vérmennyiség. Ez a két változás gyakoribb fejfájást okozhat. Ezeknek a fájdalmaknak a mértéket tovább növelheti a stressz, rossz testtartás vagy látás változása.