Babaszépségverseny

 Napjainkban már nagyon is elterjedt dolgok a szépségversenyek, és nincs ez másképpen a babaszépségversenyekkel sem. Habár minden édesanyának a saját gyermeke a legszebb, akadnak olyan kis csemeték, akik tényleg elkápráztató megjelenéssel rendelkeznek, már csecsemő korban.

Lehetne taglalni, hogy ezek a versenyek jók vagy rosszak, igazából valószínűleg mindenkinek megvan a saját véleménye a témáról, és ez így is van rendjén. Aki nem tartja rossznak az nevez, aki elítéli, az pedig nem, ez ilyen egyszerű.

A legtöbb babaszépségverseny online felületeken zajlik, tehát közel sem úgy kell elképzelni, mint a Magyarország Szépe versenyt. A menete általában annyiból áll, hogy feltöltünk egy számunkra kedves, tetsző képet a csemetéről, kitöltjük a kért adatokat, és igazából ennyi. Létezik közönség szavazata által megnyert díj, és létezik olyan is, amit maga a zsűri szavaz meg. A babaszépségverseny általános korhatára a második életév.

A szépségversenyeken egyébként általánosságban hat korcsoportban versenyeznek a gyerekek: 6-18 hónapos, 18 hó-3 éves, 3-5 éves, 5-10 éves, 10-13, 13-16. Nem kell izgulni, hiszen a fiúk, lányok külön értékelést kapnak. A színpadi megjelenést és a fotogenitást egyaránt pontozza a zsűri. Minden korosztálynak megvan a nyertese, hiszen az eredményhirdetés korcsoportonként történik. Annak érdekében, hogy senki se lehessen csalódott, egy jó szépségversenyen kisebb ajándék minden résztvevőnek jár. A versenyen általában vannak különdíjasok is, körülbelül két kategóriában.

A zsűri elsődleges szempontja a természetes megjelenés, döntésüket az első benyomás, az önbizalom, a színpadi jelenlét és a személyiség alapján hozzák meg. Az amerikai versenyekkel szemben, itthon tilos minden mesterséges dolog, ami a gyermek egészségét és fejlődését károsítja. Tilos többek között a smink, körömfestés, hajgöndörítés, hajvasalás, tupírozás, a ruha választásnál is a visszafogott viselet a javasolt.

Fontos tudni, aki arra adja a fejét, hogy online szavazáson alapuló szépségversenyre nevezi be babáját, az számoljon azzal, hogy általában inkább az nyer, akinek a legtöbb ismerőse van. Ezek a versenyek nagy részben nem arról szólnak, hogy az emberek leadják a szavazatukat az általuk legszebbnek ítélt babára, sokkal inkább anyukák, foggal, körömmel harcolnak a közösségi felületeken és az ismerősök körében, hogy a szavazatot az ő gyermekük kaphassa. Aki nagy igazságérzettel rendelkezik, annak a legjobb döntés, ha inkább saját maga csodálja a babáját, hiszen bántó lehet, az igazságtalanság, az pedig sajnos bőven akad az ilyen fajta versenyeken. Szomorú, de hallottam már olyan esetekről is, ahol az édesapa nagyon is jól értett a hackeléshez, és ezzel a tudással segítette a gyermekét az első hely megszerzéséhez. Elgondolkodtató a téma egyébként, hogy mi, emberek meddig vagyunk hajlandóak elmenni az első helyezésért. Szívesen megkérdezném az említett édesapát, hogy mit gondol, hogyan érez. Vajon jobb lett neki ettől, vagy szebb lett tőle a gyermek? Hajlamosak rengetegen hamis illúzióba kergetni magukat, amivel tulajdonképpen nem is lenne semmi gond, hiszen mindenkinek a saját dolga, egészen addig, amíg egy teljesen másik élet is bele van keverve. Az édesanyák hajlamosak egyébként túlzásba vinni ezeket a versenyeket, és közben észre sem venni, hogy a gyermeket még csak fele annyira sem érdekli az egész, mint őket.

Véleményem szerint egy apró életet nem szabadna kitenni ilyen fajta versengésnek. Az  élet során úgyis mindenkinek jut ebből, úgyis minden osztályban, csoportban lesz egy jobb, egy szebb, egy okosabb egy ügyesebb gyermek, ami a legtöbb pici életét és önbecsülését kellőképpen feldúlja majd, így nem ajánlanám ezeket a versenyeket, főleg abban a korosztályban, ahol már tudnak magukról a gyermekek. Egy kislánynak, vagy kisfiúnak sem szabadna azt éreznie, hogy valaki jobb nála, hiszen ez elképesztő nagy hatással van az egész életére.

Anyukák! Ne ilyen felesleges versenyekre készítsük a gyermeket, inkább erősítsük bennük azt, hogy bármit elérhetnek, amit csak szeretnének az életben. Tudassuk velük, hogy bármi lehetséges. Ez a legjobb, és leghatásosabb módszer arra, hogy később elérhessék a céljaikat, és önkorlátok nélkül belevághassanak mindenbe, amit csak szeretnének.

Persze, nem vagyok ellene a szépségversenyeknek, de aki mindenképp nevezni szeretné gyermekét, az előbb bizonyosodjon meg róla, hogy nem tesz majd az kárt a kicsi lelkivilágában. És persze a másik oldalt nézve, ha épp megnyeri valaki a versenyt, fontos az is, hogy a többiekhez való hozzáállása ne változzon meg ezért, gondolok itt arra, hogy lekezeli a másikat. Tudom, nem egyszerű dolgok ezek, de amíg nem tudjuk kellőképp kezelni a feladatot, mi, felnőttek, addig ne várjuk el ezt a gyermektől sem.

    Ahogy említettem, minden édesanyának a saját gyermeke a legszebb, és talán jobb, ha ez így is marad, és tartózkodunk az egészséges önbecsülés tükrében ezektől a versenyektől. Persze, mindenki döntse el maga, mérlegelje maga, de fontos, hogy a jövő nemzedéke ne legyen romlott.