A terhestorna segít elviselhetőbbé tenni a vajúdást és a szülést, csökkenti a császármetszés esélyét, néhány dologra azonban figyelned kell.

Miért ajánlottak a tornagyakorlatok terhesség alatt?

A terhesség alatti gyakorlatok erősítik az izmokat és javítják azok tónusát. Ha aktív típus vagy és szoktál edzeni, akkor könnyebb dolgod lesz, mint azoknak, akik általában nem tartják formában magukat. A gyakorlatok segítenek a terhesség alatt felgyűlt plusz kilók “cipelésében”, a vajúdásra és a szülésre való felkészülésben, valamint a szülés utáni gyors felépülésben.

Egy bizonyos típusú testmozgás a terhesség alatt jó hatással van a szívre, ugyanakkor formában tart anélkül, hogy különösebb stresszhelyzeteknek kellene kitenned magad vagy gyerekedet. Több olyan tevékenység is van, mint például a szaladás vagy súlyemelés, amely kezdetben jó, azonban az idő teltével ezekről le kell mondani. Kerülendők az olyan tevékenységek, melyek során elcsúszhatsz vagy eleshetsz. Ilyenek: a kerékpározás, a görkorcsolyázás, a lovaglás és a síelés. Mindemellett vannak olyan nők, akik profi sportolók és terhesség alatt is folytatják tevékenységüket. Az alábbi gyakorlatokat egészségügyi szakemberek ajánlják és bitonságosak a terhesség alatt. Lehetséges, hogy egyes gyakorlatok nem alkalmasak a terhesség harmadik trimszterében. A biztonság kedvéért, mielőtt elkezdenéd a gyakorlatokat, beszéld meg orvosoddal vagy egy gyógytornásszal.

A terhesség alatt nem csak a felszedett plusz kilók okoznak nehézséget, hanem az is, hogy ezek a kilók a megszokott tartástól eltérő egyensúlyi állapotot okoznak. Ennek következtében mozgásunk instabillá válik. Ha rendszeresen tréningezünk, és szoktatjuk a testünket a „más állapot” időszakos elfogadására, stabilan fogjuk a napi teendőinket elvégezni. A túlsúly miatt a légzésünk is nehezebbé válhat, a terhes torna fontos része a megfelelő légzéstechnika elsajátítása. Így biztosítani tudjuk a megfelelő mennyiségű oxigént babánk számára is, és a szülésnél segít a koncentrációban.

A kismama torna során kiemelt szerepet kap a lazítás elsajátítása.

Ha jól megtanuljuk, a szülőszobán az erőgyűjtésben lesz nagy szerepe, és a későbbiekben, minden felmerülő problémánál, hasznos segítőtárs lehet. Egy-egy lazító feladattal, rá tudsz hangolódni kisbabád aktuális lelki állapotára.A várandósság idején több vért kell szervezetünknek keringtetni, ezért az erek megtágulnak. Így a visszavezető úton ezt nehezebb megtennie. A szívtől legmesszebb levő szerveknél – mint az alsó végtagok – okozza a legtöbb problémát. Ez okozza az ödémát, a visszér kialakulását.

Ezeket a panaszokat, az ereket körülvevő izmok tréningezésével tudjuk elkerülni, valamint ha esti zuhanyozásnál a hideg-meleg váltott vízzel a tágulást és az összehúzódást gyakoroltatjuk az ereinkkel.

A medencefenék izomzat zárja le a hasüreget alulról. A támasztó feladatát nehezebb ellátnia a folyamatosan növekvő terhelés miatt, illetve a szülés miatt hormonális változások is lazítják. Ahogy a hasizmot, ezt az izomcsoportot is terhesség előtt célszerű megerősíteni. Szükség esetén naponta néhány gyakorlat azonban elvégezhető, de kizárólag azért, hogy ne nyúljon meg nagyon ez az izom.

A relaxáció elsajátítása nagy előny lehet. Akaratlagos lazítási képesség. Ezekkel a zenékkel a későbbiekben a babát is meg tudod nyugtatni. A szülés alatt is a lazítás segít abban, hogy a következő szakaszhoz erőt gyűjtsünk, és ezzel gyorsabbá és zökkenőmentessé tegyük a vajúdás szakaszait. Igazi jó eredményeket, akkor tudunk elérni, ha minél hamarabb, már a 10-12. héten, nekikezdünk a kismama tornának. A jó közérzetünkön kívül itt találkozhatunk olyan anyukákkal, akik velünk hasonló időben fognak szülni, így a későbbiekben is tudjuk egymást segíteni. Minden esetben kérdezd meg szakorvosod véleményét, a terhes tornákról pedig a védőnők tudnak tájékoztatást adni.

Fontos tudni, hogy a mell mirigyállomány és súlya is megváltozik a terhesség alatt. A súly ellen a megtámasztásban a jól megválasztott melltartó segíthet. Hogy a mellben a vérkeringés jó legyen, a melltorna segít. Ez a szoptatásra is előkészíti a mellet.

Gödöllőn számtalan lehetőségünk akad ezeknek az elsajátítására, érdemes körülnézni a lehetőségek közül és kiválasztani a számunkra legszimpatikusabbat. A speciálisan kismamák számára kialakított gyakorlatok segítenek megőrizni a helyes testtartást, javítják a vérkeringést, amely nemcsak az anyai szervezet számára, hanem a magzat fejlődése érdekében is rendkívül fontos. Ezen kívül a gyakorlatok erősítik a mell- és hátizmokat, lazítják a csípőtáji izmokat és hozzájárulnak a medencealapi izmok erősítéséhez is. A kismama torna hatásai nem csak a terhesség ideje alatt, hanem a szülésnél és a regeneráció során is nagyon sokat segítenek. A gátizom erősítő gyakorlatok hozzájárulhatnak a szülés könnyebb lefolyásához, és megelőzhetik az esetleges későbbi inkontinenciát is. 

   Mindenképpen ajánlatos belevágni, megpróbálni, hiszen veszítenivaló nincs.