Tudvalevő, hogy a kisgyermekek számára a mozgás, mint olyan gyakorlatilag egyenlő a tanulással. Ha a mozgás fejlődése ne adj isten megreked, elakad, akkor az értelem fejlődése is általában lemaradást mutat. Mai cikkünkben szeretnénk megmutatni, milyen is a baba mozgásfejlődése az első három hónapban, illetve azt is megmutatjuk, szülőként mire érdemes ebben az időszakban odafigyelni.

1 hónapos baba mozgásfejlődése

Ebben az időszakban a baba ideje nagy részét még alvással töltik. Amikor azonban ébre van, akkor a legtöbb esetben a hátán fekszik, a végtagjaival pedig darabos mozgásokat végez. Ilyenkor a karok általában aktívabbak, ám a kezeivel még nem tud tárgyakat megfogni. Kis kezét rendszerint ökölben tartja, a hüvelykujja pedig a tenyerébe fordul. Ekkor még nagyon jellemző az ún. fogóreflex, vagyis, ha a tenyere mégis nyitva lenne, mi pedig hozzáérintünk valamit, akkor arra egészen biztosan ráfog a baba, ám ekkor még tudatosan nem tudja elengedni azt. A tárgyakra nagy eséllyel rácsodálkozik, de 1 hónapos értük még nem nyúl. Szülőként ilyenkor figyeljünk arra, hogy a baba, ha a kézben van, akkor igazodik-e a testtartásunkhoz. Ugyanis ilyenkor a kicsi kézbe simul, ha ezt nem teszi meg és a testét nyugodt körülmények között is megfeszíti, akkor mindenképpen javallt lehet fejlődésszűrést kérni.

2 hónapos baba mozgásfejlődése

Ebben az időszakban a baba már több időt tölt ébren, az őt ért hanghatásokra pedig felfigyel, arcával is reagál. Sőt, ekkor már megjelenhet az első babamosoly. 2 hónapos korában már kísérletet tehet arra, hogy megfogjon bizonyos tárgyakat, lábaival pedig asszimetrikusan kezd rugdalni. Hason fekve már emelgeti a fejét, bár ez ekkor még csak rövid ideig tart. Ebben az időszakban szülőként fontos arra figyelnünk, hogy a gyermek minél több időt töltsön napközben hason, mert így erősödhet a fej, majd a törzsemeléshez kapcsolódó izomcsoport. Ha 2 hónaposan a pici még nem emeli a fejét, akkor érdemes lehet szakemberhez elvinni.

3 hónapos baba mozgásfejlődése

A 3 hónapos kor óriási fejlődési lépés egy kisbaba életében, ilyenkor ugyanis már megjelenik az akaratlagos mozgás. Kezeivel ütő mozdulatokat végez, a tárgyakat igyekszik megfogni. A játékokat sokszor csukott ököllel érinti meg, az elkapott dolgokat pedig nehezen engedi el. Nyugalmi állapotában a kezek nyitottak, háton fekve pedig a karjaival szimmetrikusan, míg a lábaival asszimetrikusan mozgolódik. A fejét középvonalban tartja és folyamatosan emelgetni próbálja. Szülőként ilyenkor már megtehetjük, hogy a gyermeket a kemény földre tesszük le, napközben egy takaróra. Ez fontos, ugyanis ilyenkor lassan kezdődik a forgás, mozgásfejlődés szempontjából pedig ez számára a legoptimálisabb tér. Érdemes három játéknál nem többet elé helyezni, ugyanis a túl sok inger zavarhatja őt a felfedezésben. Ha 3 hónapos kor vége felé a gyermek még nem emeli fel a fejét, akkor mindenképpen forduljon korai fejlesztő szakemberhez.