A várandósság hírének bejelentése után a következő kérdése általában a családnak az, hogy „mikor fog megszületni?”

Kár ennyire előre szaladni, hiszen az orvos által meghatározott időpont nem mérvadó. A legtöbb első babás kismama szinte értetlenül áll a kérdés előtt és még ő maga sem tudja igazán, hogy hány hét a terhesség? Mikor leszek anya?

Édesanyáik annak idején még hónapokban számolták a múló időt. 

Sokan úgy azonosították azt, hogy mikor érték el a terhesség félidejét, hogy mikor mozdult meg a magzat a hasukban. Ezek eléggé pontatlan és nagyvonalú megállapítások. Ezért ma már az orvosok és a szakkönyvek is inkább hetekben számolják a terhesség fennállásának idejét. Egy normális terhesség általában negyven hétig tart.

Vagyis hány hét a terhesség? Negyven.

Míg a szeretet nem centikbe mérjük, a terhességet hetekben, hiába kérdezzük mindig azt, hogy „hányadik hónapban vagy?”.

Mi talán hónapokban gondolkodunk, de az orvostudomány bizony hetekben számolja a terhességet.
A terhességet mindig az utolsó elmaradt havi vérzés első napjától számolják.

Kivételek:

  • ha nem volt menstruáció (ilyenkor az első és a 12. heti ultrahang adatai alapján számolnak)
  • ha mesterséges megtermékenyítés esetén pontosan ismert a fogantatás időpontja

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amikor teherbe esel, papíron már 2 hetes terhes vagy.

Nagyon fontos, hogy mindig a betöltött terhességi hetek számítanak, azaz ha 10 hete és 2 napja volt az utolsó menstruációd első napja, akkor 10 hetes terhes vagy.

De mi a helyzet az ultrahangos leletekre írt számokkal? 

Elvileg a 12. hétig minden baba azonos ütemben fejlődik, ezért a 12. heti vagy annál korábbi babaméretek alapján egyes orvosok szoktak módosítani a kiírás időpontján. Nem szabad azonban készpénznek venni ezeket az adatokat sem, hiszen a legtöbb esetben csak 1-2 nap eltérés van, és nagyon ritka a 7 nap vagy annál nagyobb eltérés.

A pontos számolásra akkor lehet szükség, ha valami nem a papírformának megfelelően születik:
  • ha azt kell eldönteni, hogy a korábban megszületett baba koraszülöttnek számít-e vagy sem (a betöltött 36. hétig koraszülött, azt követően nem)
  • ha azt kell eldönteni, hogy valós túlhordásról vagy számítási hibáról van-e szó
  • ha a magzatot fejlődésben visszamaradottnak találják a vizsgálaton és nem biztos a magzat kora

0 hét – vagy 10 holdhónap, ahogy réges-rég számolták – elteltével a magzat megérett a méhen kívüli életre, noha jó tudni, hogy a kismamáknak nem több mint az 5%-a kerül a szülőszobába a kiírt időpontban. Ezért olvashattuk a cikk elején, hogy az orvos által meghatározott, kiírt időpont nem kifejezetten megbízható. Különösen az első terhesség esetén fordul elő, hogy a baba akár két héttel is tovább lebzsel a méhben – teljesen érthető módon. Ha a szülés nem következne be a 40. héten – azaz túlhordási szakaszba lép -, a magzat súlya tovább gyarapszik, a haja és a körme tovább nő, illetve – magzatmáz hiányában – a bőre egyre ráncosabb lesz, pont olyan, mint a miénk egy kiadós fürdés után.