A várandósság az egyik legszebb időszak egy nő életében, ám ezzel együtt talán a legfelelősségteljesebb is. A magzat növekedése és fejlődése érdekében pedig ilyenkor nagy odafigyelést igényel az is, hogy a kismama milyen tápanyagokat visz be a szervezetébe. A terhes anyáknak fel kell készíteniük a szervezetüket, hogy minden a legnagyobb rendben legyen, mint a várandósság előtt, mind pedig annak ideje alatt.

Természetesen a kismamák energiaszükséglete teljesen egyénre szabott, hiszen nem vagyunk egyformák: mindenkinél más és más az életmód, az életkor, a tápláltsági állapot, a fizikai erőnlét és persze a fogantatás előtti testtömeg. Optimális esetben egy kismama a várandósság ideje alatt nagyjából 9-12 kilogrammot gyarapodik, de fontos, ennél több már egészségügyi kockázatokkal járhat, úgy mint magas vérnyomás, vagy akár terhességi cukorbetegség.

Egy várandós édesanya étrendjét az egészséges táplálkozás elvei szerint érdemes összeállítani: vagyis a babavárás ideje alatt is érdemes naponta 4-5 alkalommal étkezni, mindezt változatosan, kiegyensúlyozottan, kisebb adagokra elosztva.

Mit lehet fogyasztani?

Egy várandós anya fehérje igénye nagyjából 15 százalékkal növekszik meg a terhesség ideje alatt, hiszen a magzat agyának és izomzatának fejlődése szempontjából elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű fehérje bevitel. A fehérje pótlás szempontjából fontos, hogy naponta többször fogyasszunk állati eredet élelmiszereket, elsődlegesen sovány húsokat, úgy mint csirkehús vagy pulykahús. Emellett pedig jó alternatívák lehetnek a halak, és az alacsony zsírtartalmú ételek, mint amilyen a tojás is.

A magzat egészséges fejlődésének szempontjából fontos, hogy megfelelő mennyiségű vas, illetve cink és B6 vitamin jusson a szervezetbe, ez a kicsi agyműködésnek és idegrendszerének kifejlődéséhez elengedhetetlen, ennek hiánya pedig akár terhességi depressziót is eredményezhet.

A babák csontozatának fejlődéséhez pedig kulcsfontosságú a kálcium, melynek a legjobb forrása a tej és tejtermékek, a kálcium hasznosulásához pedig nagyon fontos a D-vitamin. A zsírszegény tej, a sajtok, a túró és a kefir fogyasztása javallt, ám a vaj és a tejszín fogyasztását magas zsírtartalmuk miatt érdemes mérsékelni.

A megnövekedett szénhidrátigény miatt célszerű lehet teljes kiőrlésű gabonák mellett letenni voksot és persze érdemes ilyenkor rengeteg zöldséget, főzelékfélét és hüvelyeseket fogyasztani. Azonban a várandósság ideje alatt is érdemes kerülni a fehér kenyeret és a finomított liszteket, hiszen ezekben nagyon kevés a hasznos tápanyag.

A húsok, a tojás, illetve a tejtermékek pedig fedezik a szükséges zsírmennyiséget a szervezetben, sőt ilyenkor lehet akár olajos magvakat is mértékkel fogyasztani, ezek ugyanis remek E-vitamin források.

Zöldséget és gyümölcsöt pedig naponta lehet fogyasztani, hiszen kiváló C-vitamin források, ami elengedhetetlenül szükséges a méhlepény és a magzat immunrendszerének fejlődéséhez, emellett pedig a folsav bevitelre is fokozottan kell figyelni, már akár a teherbeesés előtt, hiszen ez a gerinc, illetve az idegrendszer megfelelő fejlődésében játszik jelentőségteljes szerepet. Emellett pedig a zöldségek és a gyümölcsök magas rosttartamuknál fogva megakadályozzák az esetleges székrekedés kialakulását, ami a várandósság ideje alatt sajnos gyakran kialakulhat.