Amikor megtudod, hogy kisbabát vársz, érdemes minél hamarabb felkeresned a szülész-nőgyógyász szakorvosodat annak érdekében, hogy már időben elkezdődjenek a terhesség alatti vizsgálatok. Ez azért nagyon lényeges, mert általuk megtudható, hogy a várandósság megszokott módon, kockázatok, illetve problémák nélkül alakul-e majd.

Fontos tudnod, hogy már az első vizsgálat alkalmával alaposan ki fognak kérdezni és felveszik a részletes családi kórtörténeted. Ez azért fontos, mert ennek révén derülhet fény az anya és az apa orvosi múltjára. Ezenfelül pedig nagy hangsúlyt fektetnek ilyenkor az örökletes betegségek kikérdezésére is. A kórtörténet alapján pedig az orvosod felméri a lehetséges várandósság alatti kockázatokat.

Mitől lesz egy terhesség veszélyeztetett?

Befolyásoló tényező lehet az anyuka életkora, a megterhelő, veszélyes munkavégzés, illetve a tápláltsági állapota. Ezenfelül veszélyeztető tényező a meddőségi kezelés, vagyis, ha a magzat beültetett, illetve a nőgyógyászati problémák is okozhatnak zavarokat. Ha már korábban volt az anyukának vetélése, az is okot adhat az aggodalomra, illetve kiemelt körültekintéssel javallt kezelni az ikerterhességeket, emellett pedig figyelni kell arra is, hogy az anyukának magas-e a várandósság ideje alatt a vérnyomása, vagy kialakul-e terhességi cukorbetegség.

Mit jelent az, ha veszélyeztetett terhes vagy?

Ha a várandósság ideje alatt azt mondják veszélyeztetett terhes vagy, először is tudnod kell, hogy ez nem egyfajta rendellenesség a babánál vagy nálad. Csupán arról van szó, hogy gyakoribb és körültekintőbb vizsgálatokra lesz szükséged a terhesség kilenc hónapja alatt, mindez pedig annak érdekében történik, hogy minél hamarabb kiszűrjék az esetleges eltéréseket és minél előbb el tudják végezni a megfelelő beavatkozásokat, illetve kezeléseket az anya és a baba egészségének érdekében.