Babát terveztek, de nem akar összejönni? Szeretnéd tudni, melyek azok a napok melyek során a legvalószínűbb a teherbe esés? Cikkünkből most megtudhatod mire érdemes odafigyelnetek, ha családalapításon gondolkoztok. Baba projectre fel!

Úgy érzed, ketyeg az a bizonyos biológia órád? Stabil, szeretetteljes párkapcsolatban, házasságban élsz, és úgy érzitek itt az idő a családbővítésre? Mégsem jön a gólya a várt ütemben? Íme, néhány hasznos infó a peteéréssel kapcsolatban, melyek segítségével garantáltan könnyebb lesz a teherbe esés.

Ismerd meg a ciklusod!

Bár banálisan hangozhat, de mégiscsak ez az egész baba project alappillére. Ugyanis a menzeszed alaposan ismeretének segítségével megtriplázhatod a lehetőségét annak, hogy teherbe ess, hiszen tisztában vagy azzal, hogy mely időpontok a legmegfelelőbbek. Nyilvánvalóan nem csakis és kizárólag ezekben az időpontokban bújhattok össze kedveseddel, de nem árt képben lenni, hogy mikor van esélyed arra, hogy teherbe is ess.

Fontos tudnod, hogy az első szakasz a vérzésed első napján veszi kezdetét, amikor is a megvastagodott méhnyálkahártya leválik, felkészítve a szervezeted arra, hogy újabb petét indítson útjára. A második naptól pedig egészen a ciklusod közepéig szervezeted elsődleges feladata, hogy megfelelővé tegye méhedet a megtermékenyítendő petesejt számára.

Menzeszedet a mai okos kütyük világában pedig a lehető legegyszerűbben követheted nyomon havi ciklusodat. Ugyanis számos ingyenesen letölthető menzesz naptár áll a rendelkezésedre, melyekbe csak bepötyögöd menstruációd kezdeti dátumát és innentől kedve folyamatosan látni fogod azokat a napokat, amikor peteérésed lesz.

Mi az az ovuláció?

Az átlagos menstruációs ciklus 28-32 napos, a peteérés pedig valamikor a 11-21 nap közé tehető. Ekkor megnövekszik az LH hormon szintje, a legérettebb petesejt pedig kilökődik a petefészekből. Ezzel egy időben pedig a méhnyaknyák síkosabbá válik, evvel megkönnyítve a hímivarsejtek könnyebb bejutását. Ebben az időszakban a legnagyobb az esélye a teherbeesésnek, ezért ha babát terveztek, ez a megfelelő alkalom.

Jó időben, jó helyen

Egy nő petefészkében nagyjából egy-két millió petesejt kezdemény található, ám ebből csupán három-négyszáz jut el a petevezetéken keresztül a méhbe. Ha a hímivarsejt éppen ebben az időpontban jut be, akkor bizony megtörténik a megtermékenyítés és kilenc hónap múlva jön is a baba. Azonban fontos tudni, hogy egy nő, egy hónapban csupán egy érett petesejtet produkál, ami mindössze 24 órán át életképes, ezért fontos, hogy jó időben legyenek a spermiumok és jó helyen.

A legtermékenyebb napok

A teherbeesés valószínűsége általában az ovuláció előtti 1-2 napra tehető. Tehát egy 28 napos ciklus esetében, a 14. naptól kell visszaszámolnod, ami a 11-12. napot jelenti. Ha ekkor bújtok ágyba, megnövelitek a teherbe esés valószínűségét. Persze ez nem evidens, hiszen ciklusod nem feltétlenül 28 napos és az sem biztos, hogy napra pontosan ugyanakkor jön meg a menzeszed. Ezt azonban a már fentebb említett kütyük segítségével egy szempillantás alatt kiszámolhatod, így már tutira képben leszel avval, hogy mik a legesélyesebb napok teherbe esés szempontjából.