Ezek a terhesség korai jelei

A várandósság első még nagyon bizonytalanok, sőt sok esetben összetéveszthetők a menzeszt megelőző tünetekkel. Sok várandós nő számol be alhasi görcsökről, nyomásérzésről, illetve arról, hogy a mellek extra érzékennyé válnak.

A petesejt megtermékenyítésére a menstruáció első napját követő 14. napon van a legnagyobb esély, de persze ettől eltérő időpontban is megtörténhet. Maga a terhesség pedig már a megtermékenyítést követő 8-10 napon szinte teljes bizonyossággal kimutatható. A fogantatás bekövetkeztét pedig számos tünet jelzi, az alábbiakban mutatunk néhány korai tünetet, melyek már akár az első héten gyanakvásra adhatnak okot.

Fáradtság, kimerültség

A fáradtság, illetve kimerültség a terhesség azon korai jelei közé tartoznak, amik már az fogantatás első hetén jelentkezhetnek. Ilyenkor hamarabb elálmosodhatsz, és az is előfordulhat, hogy nehezebben kelsz fel reggelente. Sőt, akár egy sima beváráslás is megerőltetőnek hatnak. Persze ezeket a tüneteket számos egyéb más dolog is okozhatja, a háttérben akár állhat stressz, depresszió, de egy sima megfázás is.

Fejfájás

A hormonok nagyon hirtelen változása okozhat gyakori fejfájást a várandósság korai időszakában. Azonban csakúgy, mint a kimerültség, a fejfájás is jelezhet akár más problémát is, éppen ezért elsőkörben, ha fáj fejed nem biztos, hogy terhességre kell gyanakodni.

Érzékenység az illatokra

A terhesség korai tüneteihez tartozik, hogy az addig kedvelt szagok, illatok rosszulétet okoznak, sőt egyéb más szagokra is előfordulhat, hogy érzékeny leszel. Ezt az orvosok a megnövekedett ösztrogénszinttel magyarázzák.

Szédülés, ájulás

A korai várandósság tünete lehet a szédülés, különösen akkor, ha éhes vagy. Mindez pedig a csökkent vércukorszintre vezethető vissza. Segíthet, ha gyakrabban eszel, annak érdekében, hogy a vércukrod ne essen le. Mindig legyen nálad egy kis szőlőcukor vagy egy müzliszelet, ezzel elkerülheted, hogy netán az utcán vagy egyéb más helyen elájulj.

Hányinger, rosszullét

Persze ennek is lehet más oka, de a terhesség korai tünetei közül a legismertebb a hányinger, illetve a reggeli, napközbeni rosszullét. Vannak, akiknél már a fogantatás pillanatában jelentkeznek ezek a nem várt és kellemetlen tünetetek, míg másoknál előfordul, hogy csak hosszú hetekkel később.

A mellek érzékenysége

A mellek érzékenysége, megduzzadás már a fogantatást követő 1-2 hétben jelentkezhet. Ilyenkor a mellett megduzzadnak és érintésre nagyon érzékennyé válnak. Nemcsak a mellek, de a mellbimbó és környéke is nagyon kényes terület lehet ilyenkor, sőt akár sötétebb tónusúvá is válhat, ami szintén gyanakvásra adhat okot. Ennek hátterében pedig a szoptatásra való felkészüléséért felelős hormon áll.

Hangulatváltozás

A terhesség korai szakaszában már tombolnak a testben a hormonok, ilyenkor pedig a ellendő anyuka sokkal ingerlékenyebbé válik. Az érzelmi stabilitás ilyenkor teljesen normális, hiszen ez nem más, mint a felelősségvállalásra való felkészülés időszaka. Ilyenkor sokat segíthet, ha eleget pihensz, alszol és megfelelően táplálkozol.