Az esernyőre csukható babakocsik záródási mechanizmusok után kapták a nevüket, mivel hasonlóan, szimmetria tengelyükre simulva záródnak pont, mint az esernyők.

Az esernyő babakocsi váza nagyon könnyű, mégis masszív. Ezzel nem jelent nehézséget egy lépcsőn felmenni, praktikus záródása és kicsi súlya miatt különösen ajánlott. Kicsi csomagtartóhoz, illetve tömegközlekedéshez tökéletes választás, hiszen rendkívül helytakarékosak.

A mai esernyő kocsik gyakorlatilag éppen olyan jól felszereltek, mint az első babakocsik. Kényelmet nyújt a babának, hiszen a háttámlája az esernyő kocsinak is több pontban dönthető. Alul nagy kosárral rendelkeznek, aminek hála rengeteg minden elfér benne. Összecsukva minimális helyet foglal el, és minden kocsi csomagtartójában elfér. Amiért még nagyon híres ez a fajtájú babakocsi, hogy könnyű a kezelhetősége. Fix háttámlával rendelkezik, az esernyőre csukásnak köszönhetően könnyen tárolható, és egyszerűen nyitható és csukható is. A gyártók általában 15 kg-ig ajánlják.

Számos jó tulajdonsággal büszkélkedhetnek az esernyő kocsik, hiszen:

  • A bolygókerék és annak rögzíthetősége elengedhetetlen egy ilyesfajta komfortos esernyő kocsinál. A mozgó kerék által lesz könnyebben irányítható a kocsi, lerögzítésnél pedig egyenletes talajon gyorsabb haladást eredményez.
  • Általában öt pontos biztonsági övvel vannak felszerelve, ami elengedhetetlen, hiszen a gyermek épsége a legfontosabb.
  • Szinte egy mozdulattal összecsukhatók, ami nagyon praktikus.
  •  A legtöbb esernyő babakocsi esővédővel illetve napellenzővel van felszerelve.
  • Mint tudjuk, ahogy a baba egyre nagyobb lesz, úgy fog változatosabbnál változatosabb ételeket fogyasztani, így a babakocsit is könnyen összepiszkolhatja, ezért a tisztítható huzat erre megint egy nagyon praktikus megoldás.

Fontos, hogy tudjuk az esernyő kocsik tolókarja nem állítható, így nem lehet egyik oldalról a másikra átrakni. Egyfajta funkcióban lehet csak használni, de ezeken a kocsikon általában van egy kisablak, amelyen keresztül be tudunk lesni a babakocsiba.