Előző írásunkban a kismama jógáról beszélgettünk részletesebben, a cikk végét pedig azzal zártuk, hogy a harmadik trimeszterben a szülőpozíciós jóga az, ami előtérbe kerül. Ennek kapcsán szeretnénk most részletesebb tájékoztatást adni nektek. Akkor lássuk!

A várandósság harmadik trimeszterétől egyre nagyobb igény mutatkozik a kismamák között, hogy a társukkal együtt vajúdjanak, szüljenek, illetve bevonják partnerüket, férjüket is a szülésre való felkészítésbe.

Az apák bevonása a készülődésbe ugyanis nagyon fontos, már csak azért is, mert a várandós pár a baba megfoganásától még a szokásosnál is sokkalta nyüzsgőbb életet él, sőt a kismamák ilyenkor gyakran lehetnek túlterheltek, sokan vannak, akik egészen a harmadik trimeszterig dolgoznak. Ez pedig nagymértékben fokozza a stressz, a fáradékonyságot, illetve az idegességet is. Vagyis emiatt nagyon lényeges, hogy az apák, mint segítő társak ott legyenek a nehéz pillanatokban a párjuk mellett.

A fenti problémákra, vagyis a fáradékonyságra, idegességre vagy a stresszre hasznos megoldás lehet a jóga, illetve a jóga általi gyakorlatok, melyek megteremthetik a várandós pár számára a hiányzó, intimitásra és elmélyülésre szánt időt. Ezáltal a pár még közelebb kerülhet egymáshoz, és persze a születendő gyermekükhöz is, sőt a vajúdás, a szülés is jóval természetesebb, békésebb megélését eredményezi.

A jóga hatalmas segítség az édesanyák számára, már csak azért is, mert így megismerhetik a saját igényeiket, illetve megismerhetik a számukra legkényelmesebb vajúdási pozíciót. A biztonságérzet kialakításában segít a megfelelő légzés elsajátítása és annak begyakorlása. Fontos a legkényelmesebb vajúdási pozíció megtalálása és nyilvánvalóan az édesapák aktív jelenléte, mellyel a szülő nőt támogatják.  A szülőpozíciós jógaórák felépítése a felmerülő igényeknek megfelelően alakult, egészült ki az évek során.

Ezeket a gyakorlatokat örömteli módon igyekeznek megtanítani a várandós pár számára, a szülésfelkészítő gyakorlatokat pedig gyakran langyos vízben végzik, de ez már egy különálló terápiás módszer, ahol a víz és az itt végzett mozdulatsorok további dimenziókat és lehetőségeket nyitnak meg, jótékonyan járulnak hozzá a jóga mozgásos és légzőgyakorlataihoz is.

Fontos, hogy bármilyen mozgásformát is válassz a várandósság alatt, előtte egyeztess róla az orvosoddal – hiszen, minden babavárás más és más.