Kismamának lenni a világ egyik legcsodálatosabb dolga, ám tévedés azt hinni, hogy az anyasággal járó kellemes pillanatokat nem kísérik álmatlan éjszakák vagy nehezebb, fájdalmasabb percek. Ezekre bár felkészülni nem lehet, de néhány tipp és trükk segítségével talán megkönnyíthetjük az anyaság első néhány hónapját, amíg kezdő mamikból rutinos anyukákká válunk.

A legfontosabb a jó tanács

Kezdő anyukák ott követik el a legnagyobb hibát, hogy azt gondolják, ők majd minden eléjük gördülő problémát könnyűszerrel megoldnak. Ám a helyzet az, hogy amikor még csak első gyermekünket várjuk és semmilyen előzetes tapasztalattal nem rendelkezünk a babázás terén, akkor egyáltalán nem szégyen tanácsot vagy segítséget kérni valakitől, aki számára nem idegen egy kisbaba jelenléte. Természetesen a legkézenfekvőbb, ha édesanyánkat, nagymamánkat vagy kisgyermekes barátnőinket kérdezzük meg és kérünk segítséget. Hiszen, amikor egy bébi csöppen, az életünkbe minden fenekestül felfordul, ez pedig sokszor nehézségekkel jár, ám ha megkapjuk a megfelelő szakmai segítséget a védőnőktől illetve lelki támogatást a rokonoktól, barátoktól akkor biztos, hogy az anyaság kezdő hónapjaink könnyedén átlibbenünk majd.

Az a bizonyos pelenkacsere

Azt gondolhatnánk, hogy ez a világ legegyszerűbb dolga és bár egyetemet nem kell hozzá végezni, de azért egyáltalán nem mindegy, hogy mikor és milyen pelenkát helyezünk a picikre. Először is rendkívül fontos a méret, ami nyilvánvalóan a kicsi növekedésével egyenesen arányosan változik. Emellett lényeges, hogy nem szabad túl szorosra húzni a pelust, hiszen ekkor a babánk valószínűleg nagyon kényelmetlenül fogja érezni magát. A pelenkázás egyik kardinális kérdése mindezek felül, hogy egy-egy pelenkacsere ne nyúljon túl hosszúra, ugyanis, ha a kicsiket túl sokáig éri levegő, akkor könnyedén bekövetkezhet az úgynevezett szökőkút jelenség. Így mindenképpen törekedjünk arra, hogy minél kevesebb idő teljen el a régi pelenka levétele és az új felhelyezése között.

A babysitter, takarítónő kérdése

Az utóbbi időben nagyon népszerű jelenség – nem csak a kezdeti időszakban – hogy az anyukák külső segítséget kérnek a háztartási teendők elvégzésében vagy a baba körüli teendőkben. Sokan úgy vélik ez a kezdő mamik szégyene, ám ez nem más, mint egy rosszindulatú sztereotípia. Pláne, ha az anyukának nincsen semmilyen más segítsége. Babysitter vagy takarítónőt fogadni egyáltalán nem ciki, ráadásul az is teljesen alaptalan feltételezés, hogy teljesen egyedül kellene hely állnunk a konyhában, a háztartás vezetésében. Igenis – pláne a babázás első néhány hónapjában – nagyon is jól esik, ha valaki leveszi a vállunkról a mosogatás, főzés, vasalás vagy porszívózás terhét.

A párunk segíthet?

A válasz, hogy naná! Bár a pasik eleinte félnek közeledni az újszülötthöz, a „jaj, istenem, mit is csináljak vele” kérdésköre kavarog benne, ám ez jobb esetben csak néhány hétig tart. Párunk nagy segítség lehet a pelenkázás vagy a fürdetés során is, ám érdemesebb különböző – nem túl megterhelő – háztartási feladatokat rábízni, mely során amellett, hogy hatalmas segítséget jelent számodra is rendkívül hasznosnak is fogja magát érezni.